top of page

Een materiaalbord maken:

hoe doe je dat?

Een materiaalbord kan al snel in één oogopslag de 'samenvatting' van jouw interieur laten zien. Het visualiseert de sfeer, het kleurenpallet en welke materialen er allemaal gebruikt zijn. Voor elk interieurontwerp ga ik zelf ook altijd aan de slag met een materiaalbord. Zo kan ik goed zien of alle kleuren, patronen, materialen en vormen goed bij elkaar aansluiten. Maar hoe je begin je? Dat ga ik je in deze blog stap voor stap laten zien!

afbeeldingen.jpg

STAP 1

Je begint eigenlijk met het kiezen beelden. Nu denk je vast: "huh? beelden?"  Yes! Ga los op Pinterest, in tijdschriften, kranten of je eigen fotogallerij. Verzamel diverse beelden waar jij blij van wordt. Denk aan inspirerende patronen of kleuren die jou aanspreken. Let op: dit hoeven dus geen beelden van een interieur te zijn. (Sterker nog, liever niet zelfs! Dit verbreed je creativiteit!) Kies een kleine selectie uit en leg deze bij elkaar, in een soort collage. Kies er niet téveel, dat wordt te druk. Maak een selectie van max. 6 beelden.

STAP 2

Nu is het tijd om kleuren en globale materialen erbij te kiezen. Wellicht heb je al wat in huis liggen. Dit hoeven nog geen perfecte tegel of kleur samples te zijn. Roeien met de riemen die je hebt! Kijk eens rond of je materialen of kleuren kan vinden die matchen met de afbeeldingen die jij gekozen heb. Denk aan patronen, vormen, kleuren en materialen. Meestal kies ik ervoor om de afbeeldingen uit te printen, zodat ik vervolgens makkelijker de juiste kleur en materiaalcombinaties kan maken. Ik werk graag handmatig met dit soort dingen, maar dat is heel persoonlijk!Dit is geen vereiste, je kan er ook voor kiezen om dit gewoon digitaal te doen.

Je hebt nu een handvat om je definitieve materiaalbord mee te gaan maken! Gebruik deze als inspiratie. Verzamel de juiste kleurkaarten en vraag diverse samples aan. (Vaak genoeg kan dit gratis of voor een paar euro!

stap 2 .jpg
stap 3 defit .jpg

STAP 3

De laatste stap! Nu je de definitieve kleur en materiaal stalen hebt verzameld, (voor zover dit mogelijk was) is het tijd om je materiaalbord af te maken. De tips die ik je mee geef zijn:

 

- Verdeel de kleuren over het gehele bord. In je interieur doe je dit tenslotte ook!

 

- Varieer ook in harde en zachte materialen. Zoals je in mijn E-book hebt kunnen lezen is variatie in materialen erg belangrijk.

 

- Verdeel de harde en zachte materialen ook over het bord. Wanneer je ze gaat kaderen/sorteren, zal het geheel juist uit balans raken.

 

- Overlap! Positioneer de materialen een beetje over elkaar heen, langs elkaar, op elkaar etc. Speel hier lekker mee, zo gaat je materialenbord echt leven en krijg je een leuk 3D effect!

bottom of page